Cloudarchitecture

Cloudarchitectuur is het fundament van cloudoplossingen. Het beschrijft hoe alle technische componenten voor cloud computing met elkaar verbonden zijn en samen een goed werkend geheel vormen. Door een doordachte cloudarchitectuur te implementeren, kunnen organisaties hun IT-infrastructuur optimaliseren, kosten besparen en flexibeler inspelen op veranderende wensen.

Wat is cloudarchitecture?

Migreren naar de cloud biedt een aantal voordelen ten opzichte van traditionele on-premises omgevingen. Van meer wendbaarheid en schaalbaarheid tot kostenefficiëntie. Veel organisaties beginnen met een lift-and-shift aanpak, waarbij on-premises applicaties met minimale aanpassingen naar de cloud worden verplaatst. Dat klinkt als een logische strategie, maar uiteindelijk zul je als organisatie toch applicaties willen bouwen en implementeren volgens de specifieke eisen van cloudomgevingen. 

Cloudarchitectuur legt vast hoe verschillende technische onderdelen met elkaar samenwerken, zodat rekenkracht, opslagruimte en andere middelen efficiënt worden ingezet en via het netwerk aangepast. Het is een gedetailleerd plan waarin is vastgelegd hoe je applicaties in de cloud kunt bouwen en gebruiken.

Waarom gebruik je cloudarchitecture? 

De transitie naar cloudarchitectuur is voor veel organisaties een strategische keuze. Organisaties moeten steeds sneller innoveren en reageren op veranderingen in de markt. Cloudarchitectuur zorgt ervoor dat je IT-omgeving snel kan meegroeien of krimpen met de wensen van je organisatie. Zo kun je direct inspelen op kansen en zo je concurrentiepositie versterken.

IT-omgeving voordelig moderniseren 

Organisaties kiezen voor cloudarchitectuur omdat ze daarmee hun IT-omgeving kunnen moderniseren zonder vooraf grote investeringen in hardware te hoeven doen. Daardoor kunnen ze zich volledig richten op het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten in plaats van zich te moeten focussen op het onderhouden van infrastructuur. Met name het DevOps-model, waarbij ontwikkeling en operationele processen worden geïntegreerd, werkt goed in een cloudomgeving waar resources eenvoudig kunnen worden toegewezen en aangepast. 

Data, AI en machine learning 

Een andere belangrijke reden voor het implementeren van cloudarchitectuur is de behoefte aan datagestuurd werken. Organisaties verzamelen steeds meer gegevens, en cloud-oplossingen bieden de rekenkracht en opslagcapaciteit om deze gegevens effectief te analyseren en er waardevolle inzichten uit te halen. Door gebruik te maken van cloud-native technologieën kunnen bedrijven AI en machine learning toepassen op hun data, wat voorheen alleen toegankelijk was voor de grootste organisaties met uitgebreide IT-afdelingen. 

Klanten en medewerkers wereldwijd bedienen 

Daarnaast speelt de groeiende behoefte aan geografische spreiding een rol. Steeds meer organisaties hebben klanten in verschillende delen van de wereld en ook medewerkers werken steeds vaker op verschillende plekken. Daarom willen organisaties hun applicaties en diensten dicht bij hun gebruikers aanbieden voor betere prestaties. Met cloudarchitectuur kunnen zij hun digitale aanwezigheid over verschillende regio's verspreiden zonder fysiek datacenters in elke regio te hoeven bouwen. 

Voldoen aan wet- en regelgeving 

Tot slot zijn er juridische overwegingen. In sectoren met strenge eisen rond gegevensbescherming en privacy, zoals de gezondheidszorg en financiële dienstverlening, kan cloudarchitectuur helpen om aan deze eisen te voldoen en dat zonder de voordelen van cloudcomputing te verliezen. Vooral private of hybrid cloud-oplossingen zijn hier geschikt voor omdat ze meer controle bieden over gevoelige data.

Voordelen van cloudarchitectuur 

Cloudarchitectuur biedt verschillende voordelen voor organisaties van elke omvang. Dit zijn de belangrijkste:

  • Lagere kosten zonder grote investeringen
    In plaats van grote sommen geld uit te geven aan eigen servers, kies je voor de infrastructuur van een cloudprovider. Je betaalt alleen voor wat je gebruikt en kunt je uitgaven nauwkeurig afstemmen op je werkelijke behoeften.
  • Sneller nieuwe producten lanceren
    Geen wekenlange wachttijden meer voor het aanschaffen en installeren van hardware. Met cloudarchitectuur kun je direct aan de slag en je volledige aandacht richten op het ontwikkelen van je producten en diensten.
  • Moeiteloos op- of afschalen
    Krijg je plotseling meer bezoekers op je website of moeten er meer bestellingen verwerkt worden? Je cloudoplossing groeit direct mee. En in rustigere periodes schaal je net zo gemakkelijk weer terug, zonder ongebruikte capaciteit.
  • Snel moderniseren
    Met moderne technologieën als Kubernetes kun je je bedrijf sneller digitaal transformeren. Deze cloud-native oplossingen helpen je om oude systemen en applicaties te moderniseren. 
  • Toegang tot geavanceerde technologie
    Ook als klein of middelgroot bedrijf krijg je met cloudarchitectuur direct toegang tot krachtige analytics, AI-oplossingen en andere innovatieve technologieën die eerder alleen bereikbaar waren voor grote ondernemingen met flinke IT-budgetten.
  • Zorgeloze continuïteit
    Je applicaties blijven draaien, ook tijdens onverwachte drukte. Dankzij de robuuste infrastructuur van cloudoplossingen zijn je diensten altijd beschikbaar voor je klanten, wat belangrijk is voor je bedrijfsvoering en de klanttevredenheid.
    Deskundige beveiliging
    Cloudproviders investeren meer in beveiliging dan de meeste bedrijven zelf kunnen doen. Met gespecialiseerde teams en geavanceerde technologieën beschermen zij je gegevens tegen de nieuwste bedreigingen, waardoor je zelf minder zorgen hebt over cyberveiligheid.

Hoe werken cloud service-modellen? 

Cloud computing is er in drie hoofdvarianten van servicemodellen: IaaS, PaaS, en SaaS. Elk model biedt zijn eigen voordelen en past bij specifieke situaties. 

IaaS (Infrastructure as a Service) 

Infrastructure as a Service (IaaS) biedt on-demand toegang tot cloudinfrastructuur, zoals servers, opslag en netwerken. Daardoor is het niet meer nodig zelf dure hardware aan te schaffen, te beheren en te onderhouden. Met IaaS betaal je alleen voor wat je gebruikt. IaaS is ideaal voor organisaties die maximale controle over hun infrastructuur willen houden, maar de fysieke apparatuur niet zelf willen beheren. Je bent verantwoordelijk voor het beheer van besturingssystemen, middleware, applicaties en gegevens, terwijl de provider zorgt voor de onderliggende hardware. 

PaaS (Platform as a Service) 

Platform as a Service (PaaS) is vergelijkbaar met IaaS, maar biedt een aantal extra services om snel applicaties te kunnen bouwen en testen. PaaS biedt toegang tot alle tools, frameworks en services die helpen bij het ontwikkelen van specifieke toepassingen, of het nu gaat om eenvoudige webapplicaties of complete bedrijfsapplicaties. Met PaaS hoef je je niet bezig te houden met de onderliggende infrastructuur, besturingssystemen of middleware. Je kunt je volledig concentreren op de ontwikkeling, het testen en de implementatie van je applicaties. Dit maakt PaaS vooral geschikt voor ontwikkelteams die snel willen innoveren. 

SaaS (Software as a Service) 

Software as a Service (SaaS) biedt kant-en-klare applicaties die via een webbrowser toegankelijk zijn. Als SaaS-gebruiker hoef je je niet druk te maken om hosting, onderhoud, updates en beveiliging. Bekende SaaS-applicaties zijn Salesforce, Microsoft 365 en Google Workspaces. Maar SaaS gaat veel verder dan alleen software. Het biedt een complete oplossing, inclusief hosting, beveiliging, onderhoud en updates. Zorgen om deze technische details zijn bij SaaS niet meer nodig. Dit maakt SaaS de eenvoudigste en meest toegankelijke vorm van cloud computing. Het is de samenwerking tussen SaaS, IaaS en PaaS die cloud computing echt interessant maakt. SaaS biedt complete softwareoplossingen om efficiënter te kunnen werken. Met PaaS bouw je applicaties op maat. IaaS is de basis van alles

Componenten van cloudarchitectuur 

Bij cloudarchitectuur onderscheiden we verschillende componenten die samen een geïntegreerde cloudomgeving vormen. Dit zijn de belangrijkste elementen. 

Frontend-platform 

Het frontend-platform is de gebruikers- of clientzijde van het cloud computing-systeem. Het gaat hier om de grafische gebruikersinterfaces, dashboards en navigatietools die toegang bieden tot clouddiensten en -resources. De frontend bevat softwareapplicaties en programma's die zijn geïnstalleerd op apparaten (zoals mobiele telefoons, laptops of desktops) om toegang te krijgen tot het cloudplatform of de clouddienst. Denk aan een verkoopmedewerker die via een browser toegang krijgt tot een cloudgebaseerd CRM-systeem om klantinformatie bij te werken, of een manager die bedrijfsresultaten analyseert via een online business intelligence dashboard. 

Backend-platform 

De backend, ook wel de serverzijde genoemd, bestaat uit alle technologie die niet zichtbaar is voor de gebruiker. Hier levert de cloudprovider de echte rekenkracht en functionaliteit die nodig is om clouddiensten te laten werken. Het backend platform bevat verschillende onderdelen die naadloos samenwerken. De applicaties verwerken alle verzoeken die binnenkomen via de frontend. De cloud computing service zorgt ervoor dat resources zoals opslag, ontwikkelplatformen en beveiligingsdiensten beschikbaar zijn op het moment dat het nodig is. Alles draait in een runtime-omgeving die, dankzij virtualisatie, verschillende systemen efficiënt kan bedienen op dezelfde fysieke hardware. De gegevensopslag in de backend kan flexibel meegroeien met de behoeften van gebruikers, terwijl middleware zorgt voor een soepele communicatie tussen frontend en backend. Dit alles wordt beschermd door geavanceerde beveiligingsmaatregelen, waaronder virtuele firewalls en encryptie. 

Netwerk 

Een goed cloudnetwerk heeft een ruime bandbreedte en biedt een minimum aan vertragingen (latency). Dat zorgt ervoor dat gebruikers altijd vlot bij hun gegevens en applicaties kunnen, ongeacht waar ze zich bevinden. Daarnaast is het belangrijk dat het netwerk flexibel genoeg is om snel en doeltreffend resources beschikbaar te stellen tussen servers en cloudomgevingen. Om de prestaties verder te verbeteren, gebruikt het netwerk verschillende technieken. Load balancers verdelen het werkverkeer gelijkmatig over verschillende servers om overbelasting te voorkomen. Content delivery networks (CDN) zorgen dat veelgevraagde content dicht bij de gebruiker wordt opgeslagen. Met software-defined networking is het netwerk volledig via software te beheren, wat meer controle en aanpassingsmogelijkheden biedt. Al deze technieken dragen bij aan een veilige en snelle uitwisseling van gegevens tussen gebruikers aan de frontend en de systemen aan de backend.

Soorten cloudarchitectuur

De keuze voor het type cloudoplossing is niet voor elke organisatie hetzelfde. Hoe bepaal je welk type cloudarchitectuur het beste past bij jouw organisatie? De keuze hangt af van verschillende factoren, zoals je specifieke behoeften op het gebied van beveiliging, schaalbaarheid, budget en de expertise van je IT-team.

De drie belangrijkste typen cloud-architectuur waaruit je kunt kiezen zijn public, private, en hybrid.

Public cloud

Public cloud-architectuur maakt gebruik van cloud computing-resources en fysieke infrastructuur die eigendom zijn van en beheerd worden door een externe cloudserviceprovider. Met public clouds kun je resources gemakkelijk schalen zonder te hoeven investeren in eigen hardware of software. Ze gebruiken multi-tenant architecturen die tegelijkertijd andere klanten bedienen.

Het grootste voordeel van public cloud is dat het relatief voordelig is. Je betaalt alleen voor wat je gebruikt, zonder aanzienlijke voorinvesteringen in hardware. Bovendien kun je eenvoudig opschalen wanneer je meer capaciteit nodig hebt, wat ideaal is voor bedrijven die op sommige momenten tijdelijk extra capaciteit nodig hebben.

Private cloud

Private cloud-architectuur verwijst naar een cloudomgeving die exclusief is bestemd voor één organisatie. Deze omgeving kan on-premises in je eigen datacenter worden gehost, maar ook extern bij een vertrouwde cloud provider die de infrastructuur dedicated beschikbaar stelt. Private clouds bieden meer controle over resources en meer grip op beveiliging van data en infrastructuur.

Private-cloudomgevingen zijn vooral populair bij overheidsinstellingen, zorginstellingen en financiële instellingen, omdat het veiligheidsaspect extreem belangrijk is voor organisaties die dagelijks met gevoelige data werken.

Ook datasoevereiniteit wordt steeds belangrijker. Organisaties willen zeker weten dat hun data binnen landsgrenzen blijft en onder nationale wetgeving valt. Private cloud biedt hiervoor uitkomst, doordat de fysieke locatie van data en de controle over toegang expliciet geregeld kunnen worden. Dit groeiende belang wordt versterkt door regelgeving zoals de AVG en het groeiende bewustzijn rond geopolitieke risico’s in dataverkeer.

Hybrid cloud

Hybrid cloud-architectuur gebruikt zowel public als private cloud-architectuur om een flexibele mix van clouddiensten te leveren. Met een hybrid cloud kun je applicaties en processen verplaatsen tussen je private en public cloud. Zo kun je altijd de meest geschikte omgeving kiezen voor elke specifieke taak of workload.

Hybrid cloud-architecturen zijn vaak de beste oplossing voor bedrijven die controle over hun gegevens nodig hebben, maar ook willen profiteren van de voordelen van de public cloud. Deze organisaties gebruiken bijvoorbeeld een private cloud voor gevoelige data en kritieke workloads, terwijl ze public cloud gebruiken voor minder kritieke workloads die kunnen profiteren van de schaalbaarheid van de public cloud.

De laatste jaren is multicloud-architectuur steeds populairder geworden. Hierbij gebruiken organisaties clouddiensten van meerdere providers tegelijkertijd. Dit biedt niet alleen meer flexibiliteit, maar vermindert ook het risico van vendor lock-in en maakt het mogelijk om de sterke punten van verschillende cloudproviders te combineren. Zo kun je bijvoorbeeld de AI-capaciteiten van de ene provider combineren met de dataopslagoplossingen van een andere, afhankelijk van waar elke provider in uitblinkt.

Cloudarchitectuur bij Proserve

Cloudarchitectuur vormt de ruggengraat van moderne IT-omgevingen en biedt organisaties de flexibiliteit, schaalbaarheid en innovatiemogelijkheden die nodig zijn in het huidige digitale landschap. Door de juiste cloudarchitectuur te kiezen die aansluit bij je specifieke wensen, kun je maximaal profiteren van wat de cloud te bieden heeft.

Bij Proserve begrijpen we dat cloudarchitectuur nooit een standaardoplossing is. Wat werkt voor een startup in e-commerce voldoet niet aan de eisen van bijvoorbeeld een financiële instelling. We bieden een breed scala aan cloudoplossingen die flexibel, schaalbaar en veilig zijn.

Dit zijn onze cloudoplossingen:

  • Cloud hosting: met onze cloud hosting-diensten kun je je applicaties en gegevens veilig in de cloud draaien zonder zelf hardware te beheren.

  • Virtual datacenter: we bieden een flexibele, schaalbare IT-omgeving die je volledig aan jouw wensen kunt aanpassen.

  • Kubernetes: voor organisaties die zich volledig willen richten op ontwikkeling van code bieden we Kubernetes-oplossingen met containers om applicaties efficiënt te beheren.

We werken samen met toonaangevende cloudproviders zoals AWS, Azure, OpenStack en VMware om je de beste oplossing te bieden voor jouw specifieke wensen. Of je nu op zoek bent naar private, public of hybrid cloud-oplossingen, wij leveren deskundige, op maat gemaakte en veilige diensten die perfect aansluiten bij jouw wensen.

Public cloudservices bij Proserve

Wil je meer weten over hoe wij je kunnen helpen met het implementeren van de juiste cloudarchitectuur voor jouw organisatie? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.